De què està feta?
Les estructures de les muntanyes russes es construeixen principalment amb fusta i acer. Les més evolucionades són les d’acer, ja que aconsegueixen més velocitat i més suavitat durant el recorregut, mentre que les de fusta solen tenir més limitacions pel que fa a la velocitat i un trontoll característic, per la irregularitat del material, que les fa úniques.
Parts
Una muntanya russa té una estructura formada per diversos components clau:
- Raïls: les vies per on circulen els vagons a tota velocitat.
- Vagons: els vehicles on viatgen els passatgers.
- Suports: columnes i bigues que sostenen els raïls i els connecten amb el terra.
- Sistemes de seguretat: inclouen els frens i les mesures de seguretat específiques segons el tipus d’atracció.
- Sistemes d’acceleració: n’hi ha de diversos tipus, però tots serveixen per donar velocitat en el moment de l’arrencada o per mantenir-la o augmentar-la durant el recorregut.
Origen i història: on i quan es va inventar?
La història de la muntanya russa comença al segle XVII a Rússia, on es van construir les primeres rampes de gel per baixar-hi en trineu. D’aquí prové el nom de «muntanya russa». Més tard, al segle XIX, es van introduir versions amb rodes a França i als Estats Units, que van anar evolucionant fins a esdevenir l’atracció que coneixem avui dia.
La primera muntanya russa moderna es va construir l’any 1884 a Coney Island, Nova York. Una invenció que, des de llavors, no ha deixat d’evolucionar i emocionar.
Alguns moments clau en la història de les muntanyes russes:
- Segle XVII, Sant Petersburg, Rússia: es construeixen les primeres rampes de gel per a trineus i apareix la denominació «muntanya russa».
- França, segle XIX: l’enginy s’imposa i s’aprofiten vies de tren en desús, afegint-hi vagons amb rodes per oferir una nova forma de diversió.
- Estats Units: neix la cultura del roller coaster tal com la coneixem, incorporant aquestes atraccions a fires.
Tipus de muntanya russa
Hi ha molts tipus de muntanyes russes. De fet, la tecnologia avança molt ràpidament i es fan millores i modificacions constants per augmentar-ne les possibilitats i sorprendre els visitants dels parcs d’atraccions. A continuació, et mostrem la classificació dels tipus de muntanyes russes més coneguts:
- Segons el material: d’acer, de fusta o híbrides.
- Segons la via: amb fricció lateral, bobsled o aquàtiques.
- Segons el tipus de vagó: voladora, giratòria, a peu dret, asseguda o invertida…
- Segons el recorregut: de circuit obert, de cursa, en forma de 8, wild mouse…
- Segons l’alçària: megacoaster, hypercoaster, gigacoaster o stratacoaster. Descobreix en aquest post les muntanyes russes més altes del món.
- Segons les inversions: in-line twist, loop vertical, pretzel loop i raven turn.
A Espanya, tenim hypercoasters com Shambhala, de cursa com Stampida, i amb loop vertical com Dragon Khan, totes dins de PortAventura World.
Descobreix totes les muntanyes russes de PortAventura World per saber-ne més detalls!